Búbos kemence és bográcsozó építése

"Kemence építéséhez csak akaratra van szükség" - de abból jó sokra. A "miért?"-ért kárpótolnak majd az ízek és rádöbbensz, hogy az ételnek csak 'fele' az alapanyag és recept, a többit a kemence teszi bele.

tervezés

Varrjunk egy gomb köré kabátot... azaz végy egy tepsit és tervezz köré kemencét. Megfogalmaztam a főbb igényeket melyeket ki kell elégítenie a majdani kemencémnek:

  • leginkább 2-4 személyre sütünk, ezért a mérete legyen kicsi és egyben praktikus
  • legyen jó hatásfokú és hőszigetelt az energiatakarékosság jegyében
  • ha már lesz kéménye, akkor az egyben nyitott tűztérként is szolgálhasson pl. bográcsozáshoz, szalonnasütéshez, füstöléshez, stb...
  • amennyire lehet besüllyeszthető legyen a domboldalba a lejtős terület adottságait kihasználva, így támfalra is szükségem lesz, de egyben ez adja majd a szigetelés külső falát is

Majd nekiestem a neten fellelhető példáknak (index kemence fórum, kemencebence.hu, Pangea egyesület...), egyéb írott szakirodalomnak (Sabján Tibor: A búbos kemence, egyéb néprajzi könyvek) és a valós fellelhető kemencéknek (falumúzeumok), így csiszolva elképzelésemet. Ekkor már tudtam, hogy a kemencém búbos lesz (agyagba rakott bontott cserépdarabokból) samott tégla aljjal.

no mi lesz ebből alaql ne szarozzunk, ássunk

betonalap készítése

A legtöbb energiát ez veszi ki az emberből, ezért amikor csak lehetett befogtam az ismerőseimet is - legkisebb örömükre:) Néhol csak csákánnyal lehetett kimunkálni a földet - a "10 csákányütés egy korty bor" motiváció sokat lendített a tempón. A betonalap monolit sávalap, a kémény alatti rész teljesen, a kemence alatti csak részben lett kiöntve (azaz itt egy lyuk van benne:). Az alap megkötése után egyéb okok miatt (egy dagadt 'nővel' és hazudós lányaival küzdöttem:) egy évet kihagytam, bár elég lett volna két hét várakozás is:)

ez nem homok egy kis pihenés és egy inkább két korty bor Mackóbácsi is segít az egy éve kész alap

kemencealap építése

A kemencealap csak kényelmi plusz, arra szolgál, hogy ne kelljen hasalva sütögetni azaz megfelelő magasságba emeli a tűzteret. Engem gátolt, hogy minél inkább el akartam rejteni a kemencém azaz nem emelhettem magasra, de gondolva vénülésemre mégsem tehettem bokamagasságba. Mészhomoktéglából építettem meg (szebben lehet vele dolgozni, jobban bírja a terhelést ellenben nem szabad hőhatásnak kitenni, de az itt nem is lesz) 5 sor magasra (a majdani búb alatti részt törmelékkel és sóderrel töltöttem ki 4 sor magasságig), majd erre jött 2 sor magasan fagyálló, kézzel válogatott kanizsai kisméretű tömör tégla, mely elválasztórétegként szolgál a majdani tűztér alatt (ez már terhelhető hővel, így ezzel béleltem a hamutér alját is). A hamuzónyílás áthidalója hulladék szögvasból, a hamurács tartóvasa 10x10 mm-es négyzetvasból lett kialakítva.

az első sor lerakása a legnehezebb hamutér aljának bélelése hamuzónyílás áthidalója egészségedre felülnézet törmelék első elválasztó téglasor hamurács tartóvas beépítése hamurács tartóvas beépítve kész az alap kész az alap felülnézet

tűztér készítése

Samott tűzálló habarcs és tégla Rath márkajelzésű lett, elég drága, de jó minőségű és ugyebár a kemencét nem pár évre építjük. Üvegtörmeléket helyi üvegestől szereztük be (ingyen), ezt kell beletörni a búb alatti, 3 tégla magas, üresen hagyott részbe (védőszemüveg, ruha és kesztyű használata kötelező!!!). Agyagnak legjobb a kékesszürke-agyag (ezt kútfúrások melléktermékeként lehet fellelni, nyilván ott ahol agyagos a talaj), ezzel fedtem az üvegtörmeléket majd ebbe fektettem a kemencealját képező samott téglákat (a téglák közötti fugázáshoz értelemszerűen a tűzálló habarcsot használtam).
A kemence szájának szélessége úgy adódott, hogy oly módon vágtam ketté egy samott téglát, hogy annak kisebbik darabját maga alá fordítva pont kiadja a sarokrészt (a képen egyértelműbb lesz). Ezzel kevesebb hulladék lett, persze ügyeltem arra, hogy egy tepsi beférjen majd rajta.

samott tégla és habarcs üvegtörés kékesszürke agyag agyag bekeverve vízzel kész az első samott sor az a bizonyos ketté vágott samott tégla az a bizonyos önmaga alá fordított samott tégla alaql

Egy kis részletező kitérő a samott tégla kezeléséhez: A fuga vastagsága legfeljebb 2 mm legyen, a habarcs száradás után teljesen nem szilárdul meg (egy gyengébb eső is kimoshatja), csak ha kiégettük. Kenjünk habarcsot a felületre; kézzel nyomjuk bele a téglát; vegyük le a kinyomódott habarcsot; kalapáccsal üssük vízszintesre majd kocogtassuk a helyére.

habarcs felületre kenése tégla belenyomása kézzel kinyomott habarcs levétele igazítás kalapáccsal vízszint ellenőrzés vízszint ellenőrzés

Az áthidaló szintén hulladék szögvasból, a hamurács négyzet- és laposvasból készült hegesztéssel. Majd jött a tűztér felavatása egy kis bográcsozással és csapatásként szalonnasütéssel levezetve.

jöhet az áthidaló áthidaló áthidaló kemencealj kirakása kemencealj kész áthidaló kész hamurács alulnézet hamurács a helyén készül az étek no mi van a levesbe? nem is rossz csapassuk szét szalonnával

búb építése

Három próbagolyót gyúrtam a kékesszürke-agyag és a telken található löszös agyag (verőcei sárgaföld) keverékéből, majd száradás után megnézve a repedéseket eldöntöttem, hogy 1-1 arányban keverem őket. Gödröt ásva belekevertük az agyagot, majd vízzel fellocsolva kezdődött a taposás (ezt röhögés nélkül nem lehet csinálni); közben a cserepeket hosszában három-, keresztben kettő részre vágtam (flexxel) majd beáztattam őket és ezután, mintha 'falatrax' lenne, agyagba forgatva kötésben egymásra helyeztem őket, így alakítva ki a búb oldalfalát. Áthidalónak laposvasat használtam. A tetejét nagyobb cserepekkel fedtem és viszonylag laposra formáltam a majdani szigetelés és fedés miatt. Száradás után, felszíni, de mély repedések lesznek a búbon - nem kell beszarni, ez így jó és orvosolandó: egyre inkább eltolva a sárga agyag felé az arányokat, majd folyami homokot és pelyvát is keverve bele, többször át kell kenni a búbot. Amint a képen is látszik a pelyva kihajt (jó az agyag és az élet élni akar). Kb. két hét száradás után megkezdődtek az egyre erősebb próba(fel)fűtések - közben a bográcsozás folyamatosan üzemelt.

próbagolyók árnyékképzés taposógödör agyagkeverék a taposógödörben vizezés taposás cserépvágó támasz beáztatott cserép a perem, ahonnan indul a búb a bób növekedésnek indult egy kis párologni való alaqlunk agyagkesztyű félúton1 félúton2 áthidaló csaj a gödörben avagy asszony a helyén áthidaló felülnézet1 felülnézet2 jön a búbfedés cserép beszabása asszony agyagkézlábtyűben egy nagy pina szűkül a lyuk kész a búb befedve pelyva berepedezve átkenés után gyengébb agyag ismételt átkenés után az élet él és élni akar fű de jóóóó homok homokos pelyvás agyag végső átkenés végső átkenés után Bikfic a kemencében hűsöl kínai álom főzés az esőben no mit is eszünk épül a támfal felülnézet

próbasütés(ek) végre

Asszem ötször sütöttünk benne, sütésenként 4-5 féle étket. A támfalat is megépítettem, de közben jött a tél, így a szigetelés és a végleges fedés (tetőkészítés) majd tavasszal lesz esedékes.
Felfűtés után a tökipompossal (kenyérlángos) kezdjünk (kb. 5-10 perc), majd a kenyér következik (egy kis edénybe tegyünk mellé pár deciliter vizet) ez kb. félóra. Kenyérhez javaslom a BL80-as lisztet, ha feketére sülne, akkor egyszerűen le kell ütögetni a kés fokával és kész. Kenyér után jöhetnek a sütemények, húsok, tök, bab, stb....

az első erősebb keményfás feltüzelés teljes lángon parázs, lehet sütni ideiglenes tevő tökipompos nyers tökipompos sült tökipompos nyers tökipompos sült liszt élesztővel beoltva dagasztás után kelés közben megkelve kisült a kenyér késfokolás után gyönyörű egy másik kelés kisütve bab hússal bab hússal kisütve 1 bab hússal bab hússal kisütve 2 burgonyás csirke burgonyás csirke sülve burgonyás csirke 2 burgonyás csirke sülve 2 nyers tök kisült a tököm:) túrós a táska kisült a túróstáska