Tisza-túra gumicsónakkal

ihlet

Ki gondolta volna? Elköltendő ötezer forintommal a zsebemben jártam az üzleteket, mikor megpillantottam a Bizományi Áruházban egy gumicsónakot (orosz katonai támadó, ezzel menekülni lehetetlen:)). Félig felfújt állapotban támaszkodott a falnak és sugallta 'vegyél meg' - így is lett, szerelem volt első látásra. Ezt megünnepelendő, elvittem túrázni a Tiszára. Természetesen előtte próbaevezést végeztem vele a Vekeri tavon.

tervezés

Mivel úszni nem tudtam (legfeljebb qtyaúszásban evickélni) és gumicsónakos túráról sem hallottam, ezért szervezett túra szóba sem jöhetett, csak egyéni. Tisza-térkép megvesz, 'Horgászhelyek a Tiszán' című könyv elolvas. Útvonal: Kisartól - Tokajig. Időtartam: kb. 2 hét. A csónak 3 személyes volt, mi ketten voltunk plusz a sátor a csomagok és az élelmiszerek, ezért tervezni kellett valami utánfutó (utánúszó) dolgot.

    Hozzávalók:
  • gumicsónak (evezők, ragasztókészlet, hintőpor, műanyagkötél)
  • mentőmellény
  • gépjármű gumijának a belső tömlője (2db), fémvázas hátizsák (ezekből lett az utánúszó)
  • zsebpeca
  • műanyagzsák, takarófólia
  • 5 literes víztároló eszköz (összecsukható műanyag kanna)
  • napvédő krém, szalmakalap, fürdőnadrág
  • a többi dolog megegyezik egy szárazföldi túra kellékeivel

kivitelezés

Az utánúszó elkészítése: belsők összeköt, hátizsák fémváza ráerősít, csomagok rákötöz, fóliával letakar és csónak után köt. Bandibácsi trabival elvitt minket a kisari Tisza-partig, ahol szerencsénkre egy kis szigetecske volt, amin éjszakázhattunk, hogy másnap friss erővel kezdjünk az evezésnek. A poén: csónakot összeállítva átkeltünk a szigetre (kb. 20 méter légvonalban) ahol tábort vertünk. Fél óra múlva emberek jöttek át gyalog a szigetre, azaz derékig ért a víz:)))

A szigetecske csücske gumicsónak behúzott utánúszóval gumicsónak behúzott utánúszóval

Kikötni és táborozni szinte csak a kanyarokban lehet, ott mindig van homokpad. A sátorállítás homokon szinte lehetetlen, csak kikötözni lehetett uszadékfához vagy szerencsésebb esetben élőfához. A folyón állandóan fúj a szél, ezért a sátor széleit be kellett ásni.

ahol nem lehet kikötni kanyar, ahol ki lehet kötni a sátor és jómagam a lábam sem éri a földet egy kis tenyeres-talp napoztatás

Ahol semmi növény, ott tehénitató van. Kikötni és táborozni nem ajánlott! Mindenütt trágya, továbbá a tehén megeszi a sátrat is!

vízitehén? brekk brekk

Most jöjjön pár kép a vízszintről. Ez a látvány minden evezőcsapást megér, az érzésről nem is beszélve.

partmenti növényzet avagy csónaklyukasztó hordalékfa partmenti növényzet avagy csónaklyukasztó hordalékfa választóvíz, avagy jobbra vagy balra Szamos Tisza kereszteződés, innen a víz már nem iható, persze a strand is itt van ? kispatak, kispatak a hűs vizű kispatak sebes kenuk szél borzolja a vizet, vihar közeleg omló part omló part torkolat torkolat pihenő vízimadarak megzavart vízimadarak tokaji Kopasz a láthatáron

A többi kép a halak martaléka lett, Bandibá fényképezőgépével együtt:(((

Élelmiszert, ivóvizet és alkoholt a partmenti falvakból szereztük be. Ha bolt nincs érdemes kocsmákban próbálkozni, ott mindent tudnak (helyi infóközpont). A dunántúli falvakhoz képest, sokkal-sokkal barátságosabbak az emberek (vajon miért?)! A csónakot nyugodtan magára hagyhattuk a parton, a kikötés helyét a kilométerjelző-táblák segítségével állapítottuk meg.