CO2 fejlesztő elkészítése

ötlet

Miért ne lehetne kellemesebbé tenni az élesztős CO2 termelést egy kis többletmunkával?! Ha gyümölcsöt (pl. meggy) viszünk a rendszerbe, és sima élesztő helyett fajélesztőt használunk máris két kellemes mellékterméket kapunk:

 • meggybor
 • meggyes piskóta alapanyag
meggybor meggyes piskóta

A gyümölcslevek maguktól is erjednek, azonban a fajélesztő használatával ez megfelelőbb lesz, és az alkoholfok is javulni fog.

hozzávalók

Hozzávalók:

 1. pillepalack kupakkal
 2. légvezeték
 3. fajélesztő
 4. (szőlő)cukor
 5. gyümölcs (alma, körte, meggy, ribiszke) vagy gyümölcsszegény időszakban szárított csipkebogyó illetve hársfavirág
 6. esetleg víz
fajélesztő kupak és légvezeték

A fajélesztőt mezőgazdasági boltokban lehet beszerezni. A pillepalack minél vastagabb falú annál jobb. Gyümölcs kiválasztásánál az ízlés illetve a szezonalitás lehet mérvadó. A fentebb említett szárított alapanyagok az év bármely szakában elérhetőek, érdemes a Herbária üzleteiben is próbálkozni.

elkészítés

A légvezeték külső átmérője 6mm, ezért a kupakra legfeljebb 4mm-es lyukat kell fúrni a megfelelő tömítés végett. A légvezeték végét ferdén levágjuk, és egy fogó segítségével a kupak lyukán áthúzzuk!

kupak és a lyuk légvezeték ferdén vágott vége kupak és légvezeték kézi illesztése légvezeték kupakon való áthúzás utáni állapota

A légvezeték másik végét az akváriumba vezetjük, és egyszerűbb esetben porlasztókővel látjuk el. A palackot a vízszint felett helyezzük el a vízvisszafolyás megakadályozása végett. Ezzel készen van a mechanikai rész, most jön a kellemesebb (kinek a kellemetlenebb) része. Általánosságban a gyümölcsborok készítése az alábbiak szerint zajlik:

 • gyümölcs tisztítása
 • előkészítés pl. magvazás, zúzás, reszelés, centrifugálás, áztatás, forrázás, főzés ...
 • előerjesztés
 • sav és cukortartalom beállítása
 • pillepalackba töltés, fajélesztő hozzáadása
 • fő erjedés
 • utócukrozás
 • utóerjedés
 • lefejtés
 • palackra töltés vagy elfogyasztás:)))))

Előkészítés: Ennek fő célja a gyümölcsből történő gyümölcslé nyerése. Ez legegyszerűbben gyümölcscentrifugával történhet, de gondolnunk kell pl. az almás pite alapanyagára is, azaz néha célravezetőbb a reszelés és kézi facsarás.

Előerjesztés: A megadott ideig a megadott hőmérsékleten lezárt edényben állni hagyjuk a gyümölcszúzalékot. Ennek célja a minél jobb íz hatás elérése.

Savtartalom: A gyümölcslevek savtartalmát megadott mennyiségű víz hozzáadásával állítjuk be a megfelelő értékre.

Cukortartalom: A gyümölcslevek cukortartalmát megadott mennyiségű (szőlő)cukor hozzáadásával állítjuk be a megfelelő értékre. A megadott mennyiséget általában két vagy három részletben adagoljuk a cefréhez.

Fajélesztő hozzáadása: A fajélesztőt langyos (35-40 Celsius fok) vízben feloldva, 15 perces pihentetés után adjuk a léhez.

Lefejtés: ahogy tisztul, ülepedik a cefre (kb. 2-3 hét, ekkor már alig erjed), átfejtjük (elkülönítjük az üledéket) a letisztult részt, majd tovább pihentetjük, ülepítjük. A lefejtésnél ügyelni kell, hogy minél kevesebb levegő érje a cefrét. Ellenkező esetben megecetesedhet, ez annál könnyebben következik be minél kisebb a cefre alkoholtartalma.

Palackra töltés: Ha a cefre tiszta és már nem erjed akkor palackba töltve tárolható a megadott ideig.

Fogyasztás: Ezt inkább nem magyarázom:)))))))

alma

Elsősorban a keményebb húsú almákból lesz finom bor. Az almát megmossuk, lereszeljük, majd kicsavarjuk. A reszelék mehet az almás-pitébe. 1 liter almaléhez 100-120g (szőlő)cukrot adunk. Ha édes almabort akarunk kapni, akkor a főerjedés után még literenként 80g cukrot adunk a cefréhez. Kb. 2-3Kg almából nyerhető 1 liter almalé. Körtéből is a leírt módon lehet bort készíteni, akár vegyesen is (körte-alma bor).

az egyhetes alma(bor)lé tisztulás, ülepedés az üledék átfejtés után, borosüvegben pihenve kóstoló

meggy

A meggy szárát óvatosan letépjük, hogy ne sérüljön, majd megmossuk. Kimagvazzuk és összetörjük úgy, hogy a magvak kb. 10%-a megmaradjon. A zúzalékot zárható üvegedényben (pl. befőttesüveg) 2 napig előerjesztjük, majd kipréseljük. A meggyzúzalék a meggyes-pitébe me(g)gy.:))) Minden liter meggyléhez 1 liter vizet adunk, az így nyert musthoz literenként 100g (szőlő)cukrot adunk, majd az erjedés későbbi szakaszában ismét 100g (szőlő)cukrot. A meggybor két évig jól tárolható, azután visszafejlődik. Kb. 2Kg meggyből nyerhető fél liter meggylé, de az előírt hígítás után 1 liter mustot kapunk.

fő erjedési szakasz, intenzív habképződéssel a meggylével üzemelő CO2 reaktor üzem közben tisztulás, ülepedés az üledék átfejtés után, még alapjáraton 'forrva' átfejtés után, borosüvegben pihenve kóstoló

csipkebogyó

100 gramm szárított csipkebogyóra öntsünk 0.75 liter vizet és 50 gramm cukrot, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni. Oldjunk fel 375 gramm (szőlő)cukrot 0.25 liter vízben, és ennek 1/3 részét öntsük a csipke-léhez, majd adjuk hozzá a fajélesztőt. Öntsük az erjesztő palackba az egészet (csipkebogyódarabokkal együtt), majd 3 nap múlva adjuk hozzá a cukros víz megmaradt részét. Az erjedés végéig 2-3 alkalommal fejtsük át.

alapanyag csomagban szárított csipkebogyó forrás közben az üledék első átfejtés után első átfejtés utáni üledék palackra töltve a kóstolandó