Mattenfilter és talajszűrő elkészítése

ötlet

Az eredeti Mattenfilter az akvárium oldalrészén található, mivel hátterem nem volt, gondoltam a hátoldalra méretezem! Így, ha idővel benövik a növények és az algák, lesz háttér és még szűr is..... A Mattenfilterről magyar nyelvű információt találsz a www.diszkosz.hu-n.

hozzávalók

Hozzávalók:

  1. habszivacs
  2. műanyag védőcső, könyök és egyenes ( amit én használtam: villanyszerelési műanyagcső : 16mm-es)
  3. szúnyogháló
  4. golyók (legjobb a Bioball, nekem üveggolyó volt elérhető)
  5. tapadókorong, porlasztókő
  6. légpumpa és légvezeték
habszivacs habszivacs védőcső és légvezeték légvezeték, üveggolyó, szúnyogháló, műanyagcső légpumpa

A habszivacsot a Deák téri Habszivacs boltból szereztem be, itt méretre lehet rendelni, jelezni kell, hogy akváriumba lesz (ennek anyaga vízálló). Vastagsága 3cm, magassága az akvárium belső magassága - 1cm, szélessége az akvárium belső szélessége + 0,5cm. A porlasztókő nem szükséges, csak a jobb hatásfok miatt raktam be.

elkészítés

Tisztítsd meg a hozzávalókat! Tedd helyére a szivacsot úgy, hogy az üveg és a szivacs közötti távolság ~2cm legyen. Alul használj valamilyen távtartót (nálam fektetett műanyagcső), felül a távtartó a kifolyócső lesz. Helyezd a golyókat az akvárium aljára! Vágj a szúnyoghálóból akkora darabot, hogy 5cm-el legyen nagyobb mint az akvárium alapterülete! Helyezd a golyókra úgy, hogy a széleit nyomd le az akvárium oldalüvegéhez! A kilógó részeket hajtsd vissza!

Vágd a vízoszlop magasságával megegyező méretűre a műanyagcsövet, és koronaszerűen vagdosd be az egyik végét (ez lesz az alsó vége)! Húzd rá a tapadókorongokat, vágj a szúnyoghálón a csővel megegyező szélességű lyukat valamelyik hátsó sarokban, vegyél ki pár golyót és tedd a csövet a helyére úgy, hogy az alja leérjen az akvárium fenéküvegéig!

szivacs behelyezése alsó távtartó és a porlasztókő golyók behelyezése szúnyogháló berakása koronaszerű bevágás a csövön

Két kifolyócsövet készítettem (nem volt több a Praktikerben:(((), lehet többet is, ez teljesítményfüggő. Az egyik cső az akvárium alsó negyedéről, a másik kb. középmagasságról vezeti ki a vizet. Előbbieknek megfelelően vágd méretre a csövet, rakd az egyik végére a könyökcsövet (ez lesz a felső rész), a másik végére fúrj lyukat és rögzítsd benne a légvezetéket: egyik megoldás, hogy egyszerűen beleszorítod a légvezetéket (ennek feltétele, hogy kisebbre fúrd a lyukat mint a légvezeték külső átmérője); másik megoldás, hogy kúpos légvezeték-toldóval oldod meg, mivel ez önzáró (ez látható a képen). Utólagos tapasztalatom szerint, az első megoldás jobb hatásfokú!!!

kifolyócső

Helyezd a talajt az akváriumba (a talajszemcsék mérete legalább kétszerese legyen a szúnyogháló lyukméretének, azaz kb. 2-3mm) úgy, hogy a cső felé emelkedjen a szintje! Másképpen fogalmazva: a cső körül képezz dombocskát a talajból, azaz nem kell lineárisan növekednie a talajszintnek. A kifolyócsöveket helyezd el úgy, hogy kiömlőnyílásuk közepe a vízszint legyen. Behelyezés: vedd le a könyökrészt, a többi részt rakd a szivacs mögé, majd egy csavarhúzóval kb. 45 fokos szögben szúrd át a szivacsot a kifolyó tervezett helyén. Ezen bújtasd át a könyököt és hátul told őket ismét össze! A talajszűrő csövébe is vezesd be a légvezetéket: elég ha csak egyszerűen felülről tolod bele a légvezetéket úgy, hogy az akvárium aljától kb. 2cm-re legyen. Töltsd fel vízzel az akváriumot, üzemeld be a légpumpát, hajts fel egy italt, majd nézd meg amit csináltál:))))))

első kifolyócső üzem közben második kifolyócső üzem közben