Világítás elkészítése

A továbbiakban megpróbálom bemutatni az általam alkotott akváriumi világítás elkészítési módját. A világítás fénycsöves, a fénycsövek meghajtására a hagyományos (50Hz-es, fojtótekercses) megoldás helyett, olcsóbb, csendesebb, és kevésbé szemrontó (nagyfrekvenciás, kapcsolóüzemű) kompakt fénycsövest választottam. A mechanikai tartó egy 180°-ban fordítható váz, melyet igény szerint burkolni lehet.

Hozzávalók:

  1. kompakt fénycső (csőhibás is jó)
  2. akváriumi fénycső
  3. vezeték
  4. izzó és fénycső foglalat
  5. zsanér (kapupánt)
  6. faléc
  7. önbizalom vagy egy kis alkohol

A vezeték kiválasztásánál ügyelj az elektronikai, az érintésvédelmi és a mechanikai követelményekre! Az általam felhasznált vezeték: 1mm átmérőjű szigetelt sodrott rézhuzal. A faléc a lambéria maradéka. Az akváriumi fénycső 18W-os OSRAM FLUORA. A kompakt fénycső FORGEOS márkajelzésű olcsó termék. Az alkohol házi-bor volt.

Keress egy kompakt fénycsövet! Csavarhúzó segítségével pattintsd szét az illesztésnél!

kompakt fénycső szétszedés

Jegyezd meg az eredeti cső bekötését a következőképpen: gondolatban egyenesítsd ki a csövet az elektromos hozzávezetések meghosszabbításával, a hozzávezetéseket cseréld vezetékekre, a csövet normál fénycsőre és foglalatra! Forraszd le a csövet az elektronikáról, és törd ki a műanyag fedélből!

leforrasztás a gondolatban történő bekötés

A vezetékeket csatlakoztasd a fénycső foglalatokhoz, majd fűzd át a műanyag fedélen, és forraszd az elektronikához! Pattintsd vissza a műanyag fedelet, helyezd a fénycsövet a foglalatokba, és próbáld ki az alkotást!

bekötés patTINTÁS

A léceket fűrészeld el keresztben a hajlítási vonal mentén! A zsanérokat rögzítsd a vágási élekhez oly módon, hogy 90°-os hajlítás esetén öntartó legyen! Rögzítsd a fénycső foglalatokat a lécekhez, a léceket pedig az akváriumi állványhoz! Helyezd a fénycsövet a foglalatokba, kozmetikázd a szerkezetet belátásod szerint, majd igyál egy italt és használd egészséggel!

zsanér 90° 90° 90° 0° 0° érdemes felfigyelni a polcon levő Whisky-re:))) -90° -90°