www.BUTA.hu E z i t t e n a P é t e r k e h o l n a p j a ... | html text |
Alkohol | Bulik | Akvárium | Programok | Túra | Kert | Zene |
Alkohol=>Az alkohol: |
Az alkoholArab eredetű szó, eredeti formában 'al-kohlu', mely az antimon-szulfidot jelölte. Az antimon-szulfidot vízben oldották, majd felforralva hagyták gőzét lecsapódni (desztillálás), így kapták a kohl-t. Később az arab alkimistáknál ez a szó a finom porokat jelentette, de az értelme valójában a dolgok 'lényege' volt. Az alkohol elnevezés Paracelsus (kb. 1493-1541) nyomán terjedt el, szerinte: a szeszt azért nevezték alkoholnak, mert a bor 'lényegét' alkotta. keletkezéseMeg kell venni a közértben:)))) - Nos, cukrok erjedéséből keletkezik, amelyek az erjedés alatt etilalkoholra és széndioxidra bomlanak. Ez a folyamat, élesztők (baktériumok) hatására megy végbe, amelyek csaknem minden növényen ill. gyümölcsfélén megtalálhatók. Az így előállított lé, kb. 14%-os alkohol tartalmú lehet, ha ennél töményebb kell, azt lepárlással érhetjük el. Forráspontja 78.3 C fok közönséges nyomáson, ez teszi lehetővé a lepárlást. A szeszipar, a 'szinte' cukormentes alapanyagokból (burgonya, gabonafélék) nyeri az alkoholt, melyek a technológiai műveletek során alakulnak át cukorrá. Az írott történelem szerint, tiszta alkoholt kb. XI. században sikerült először előállítani. Gabonából a XV., burgonyából a XVIII. században kezdték gyártani. csoportosítása
bor házilag
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd összezúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot, vizet, borkősavat, élesztőt. Az anyagot kotyogós üvegbe rakjuk. A mustot 10-14 napig szobahőfokon erjesztjük, majd leszűrjük és a levet visszarakjuk a kotyogós üvegbe amíg le nem tisztul. Lefejtjük a seprőről és palackba töltjük, amit lazán dugaszolunk és hűvös helyen tárolunk. Ha tovább tisztult, akkor újabb lefejtés után a palackokat rendesen ledugaszolva (pincehőfokon) tároljuk. forralt bor
Tegyük fazékba a bort, cukrot, fűszereket, citromhéjat. Melegítsük fel legfeljebb 50-60 C fokra, majd húzzuk félre és hagyjuk állni, hogy a fűszerező anyagok kivonódjanak belőle. Szűrjük le, és adjuk hozzá a citrom vagy narancs levét. Fém pohárban tálaljuk 40-50 C fokon. FONTOS! Semmi esetre sem szabad 60 C fok fölé melegíteni, mert az alkohol elpárolog belőle, és a végén józan maradsz:(((( fügebor
A fügét feldaraboljuk vagy ledaráljuk, a cukrot és a vizet hozzáadva forrásig melegítjük, és 15 percig ezen a hőfokon tartjuk, majd pár percig forraljuk. Kihűlés után hozzáadjuk az élesztőt és a borkősavat. Hűvös helyen kotyogós üvegben erjesztjük (kb. két hét), majd lefejtjük. Feloldunk 3 l vízben 1 Kg cukrot és ezt a megmaradt üledékre (seprő) önjük, majd ezt is erjesztjük. Ha kiforrt lefejtjük és az első fejtéssel keverve iskolázzuk. A kis mennyiségre való tekintettel az iskolázást ne vegyük szigorúan.:)))) FONTOS! A fügebor 1 évnél tovább nem tartható el, ezért fogyasztása mihamarabb ajánlatos:))) meggybor
Előerjesztés: a meggyet megmossuk, leszárazzuk, 70-90%-át kimagvazzuk, és összetörve két napig állni hagyjuk. Fontos, hogy ezután azonnal kipréseljük (nehogy túlzottan erjedni kezdjen)! Minden liter léhez 1 l vizet, és 200 gramm cukrot adunk. A cukor hozzáadását legalább 2 (de inkább 3) lépésben végezzük el, az első erjedés ideje alatt! Hozzáadjuk a fajélesztőt! Az erjesztő edény, kotyogóval legyen ellátva! Szokott módon iskolázzuk, közben a második lefejtés után még megcukrozhatjuk (literenként 5 dkg cukrot számolva). FONTOS! Két évig jól tárolható, utána visszafejlődik (természetesen nem meggyé:)) házi hamis Baley's (bélíz:)))
A hozzávalókat mixeld össze, ha esetleg sűrű hígítsd vízzel! Hűtve tárolandó és fogyasztandó!
|